Preskoči na vsebino


ŽUPNIJSKA CERKEV SV. MARJETE V BOROVNICI

Cerkev, ki stoji sredi vasi,je verjetno zelo starega porekla. Cerkev najprej  omenja listina iz l. 1351, nato protokol iz l. 1526. Pripadala je kot podružnica bistriškega samostana najprej cerkniški fari in preserskemu vikariatu. Pozneje je prišla pod presersko faro in bila l. 1637 povzdignjena v vikariat ter l. 1758 v faro. Župnikovo poročilo iz l. 1823 na škofa navaja, da nihče ne ve, kdaj je bila cerkev sezidana, pač pa je že dolgo sem, kar je bila obokana, morda že nekaj sto let; prej da je bila brez oboka. Leta 1829 je bila na mestu te cerkve sezidana nova. Po daljših prerekanjih o načrtih so sklenili sporazumno z gubernijem in patronom Galletom, naj se uporabi nekoliko predelan načrt ježiške farne cerkve.

Leta 1997 se je pristopilo k večletni prenovi cerkve. Najprej se je obnovila zunanjost cerkve, nato pa še notranjost, pri čemer se je poleg obnove že obstoječih poslikav pokazalo še nekaj dodatnih okraskov. Sliko sv. Marjete krasita dva angela, na kupoli nad glavnih oltarjem so v medaljonih upodobljeni farni zavetniki. V letu 2007 je bil postavljen nov daritveni oltal in ambon ter krstni kamen, ki je postavljen pod križ pred prezbiterijem. Oltar je, 9. marca 2008, posvetil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran.

Vir: Umetnostni spomeniki Slovenije II, Dekanija Vrhnika, Topografski zapis. Marijan Marolt. Založilo in izdalo Umetnostno zgopdovinsko društvo v Ljubljani 1929.

 

 

Župnija sv. Marjete v Borovnici ima tri podružnične cerkve. Cerkev sv. Štefana na Pokojišču, sv. Miklavža na Pakem in sv. Janeza Krstika v Zabočevem. Na Dražici je kapela Matere Božje.

 

Kapela Matere Božje na Dražici

Kapela je last soseske, ki zanjo skrbi. V letu 2010 je bila obnovljena: nova okna, prebeljena notranjost. V kapelici je kip Marije – pomočnice kristjanov z žezlom in Detetom Jezusom v naročju. Kip je bil pred leti obnovljen (ga. Regina Štrukelj). Za kapelico skrbi in ima ključ g. Turšič.
CERKEV SV. MIKLAVŽACERKEV SV. ŠTEFANACERKEV SV. JANEZA KRSTNIKAPrint Friendly and PDF